Bartolomeu Constantin Săvoiu – Ce doresc eu pentru România

Bartolomeu Constantin Savoiu

 

Bună ziua stimaţi concetăţeni!

Sunt Bartolomeu Constantin Săvoiu, general în retragere al Armatei Române, consilier în Relaţii Economice Internaţionale şi, cum spune proverbul olteanului, “last, but not least” (în ultimul rând, dar nu cel din urmă), Suveran Mare Comandor Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române 1880, cea mai veche Obedienţă masonică română fondată în 1880 de Constantin Moroiu, devenit Colonelul Moroiu.

După exilul din 1948, când comuniştii au interzis Masoneria, aceasta a revenit în ţară în anul 1993.

În câteva luni voi împlini 50 de ani de activitate profesională, civilă şi militară.

În paralel, ca orice gorjean aş spune, m-am implicat în foarte multe aspecte ale vieţii societăţii noastre. Am luptat cu pasiune bineînţeles în domeniul profesional, dar de asemenea în cel politic, militar, sindical, social, jurisdicţional (am fost 10 ani Judecător la Tribunalul Muncii din Paris), cultural, cultual (sunt Arhonte al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol).

Aş dori să vă împărtăşesc din experienţa mea şi din idealurile pentru care mă lupt şi mă voi lupta în continuare. După 43 de ani de dictatură comunistă, cu această extraordinară speranţă, România s-a eliberat. S-a eliberat în decembrie 1989 şi o imensă speranţă s-a născut. Din păcate, stimaţi concetăţeni, această imensă speranţă s-a transformat într-o dezamăgire pentru cei care au luptat şi au gândit că vom avea o
soartă mai bună. Şi, într-adevăr, eu însumi am plecat în anul 1970 şi m-am întors definitiv în 2006 pentru a continua lupta pentru o viaţă mai bună în diferite domenii de activitate.

Şi ce observăm: dacă regimul comunist a distrus gândirea, maniera de a acţiona şi de a trăi a oamenilor, în schimb a creat o industrie, o economie, o agricultură. Însă acum, în această nouă viaţă democratică aş spune, scuzaţi-mă, termenul este prea dur, de falsă democraţie, nu mai avem industrie, nu mai avem agricultură, nu mai avem cultură, nu mai avem sănătate, nu mai avem educaţie. În general deci, suntem o ţară devenită o piaţă de desfacere.

Pe plan european, internaţional, noi primejdii apar: apare această mortală primejdie care este islamismul care încearcă insidios să cucerească Europa şi sub drapelul Coranului şi al Shariei doreşte să impună Vechiului nostru Continent cu 2000 de ani de istorie iudeo-creştină o nouă lege, a Islamului. Ei bine, nu dorim acest lucru. Dorim să luptăm pentru cultura, pentru rădăcinile noastre, dar nu vrem războiul nimănui. Însă
dorim să ne apărăm idealurile noastre, Europa noastră. Toate acestea ne fac să trăim într-o lume bulversată în care toate primejdiile apar: de la Coreea de Nord până la ce se întâmplă în Africa, toate ne fac să ne gândim că un conflict poate să devină iremediabil.

Ne interesează în primul rând România în contextul internaţional şi bineînţeles lumea care a devenit, cum se spune “un grand village” (un mare sat).

Pentru aceasta cred că nu există niciun război pierdut de dinainte. Putem şi trebuie să ne angajăm.

Masoneria, în cadrul căreia împlinesc 41 de ani, este una dintre verigile unui lanţ puternic pentru a schimba societatea, a schimba societatea în bine. De-a lungul anilor s-au tot vehiculat, scuzaţi-mi sintagma, poate dură, “o mie şi una de prostii”. Pot să vă spun că oamenii cei mai mari ai lumii, împăraţi, regi, şefi de state au fost, sunt şi vor fi masoni. La fel ca şi oamenii cei mai simplii, pentru că un mason este în primul rând un om religios care crede în Dumnezeu şi care trebuie, are datoria de a lucra pentru societatea în care trăim. Constituţiile lui Anderson spuneau de altfel în 1721: “Un mason nu poate să fie un libertin ireligios şi un ateu stupid.

Ei bine, împreună, toţi cei care se gândesc la binele ţării, la al Europei şi al lumii, ne putem constitui într-o forţă puternică, o forţă politică, o forţă de gândire, o forţă în care idealurile noastre morale şi spirituale pot să fie puse înainte pentru că aceasta este marea criză pe care o trăim actualmente: nu mai avem repere morale, nu mai avem repere spirituale, suntem o lume în plină decadenţă şi cred mai mult ca niciodată în
credinţa noastră strămoşească, creştină, rădăcinile noastre iudeo-creştine, în această frăţie creştini-evrei, dar şi toate celelalte religii care ne consideră egali, fie budişti, şintoişti, hinduşi, inclusiv atâţia oameni de bună credinţă musulmani, cu o singură condiţie: nu se poate considera decât o religie egală, suntem toţi fiii şi fiicele aceluiaşi Dumnezeu, nu putem accepta niciodată o religie care ne spune că suntem infideli, că suntem oameni care trebuie să fie convertiţi.

Nu vom face niciodată acest lucru, dorim respect mutual în toate ramurile activităţii şi vieţii noastre sociale, economice şi politice.

Pentru aceasta mă voi adresa, dacă îmi permiteţi, săptămânal, voi transmite această pasiune, acest mesaj tuturor, tineri şi mai puţin tineri. Cred cu putere că avem nevoie de o Românie care să-şi păstreze rădăcinile ei, nu avem dreptul, doamnelor şi domnilor, tineri, mai puţin tineri, ca mine, să lăsăm această istorie milenară. Strămoşii noştri, voievozii şi atâţia oameni de valoare au luptat să construim această Românie mai bună. Nu deznădăjduiţi, ştiu că mulţi oameni sunt scârbiţi, nu vor să mai audă de politică, dar împreună avem posibilitatea de a face lucrurile să meargă în direcţia dorită.

În curând vom avea o mişcare patriotică, naţională, în care fiecare îşi poate aduce aportul său.

Vrem Doamnelor şi Domnilor, stimaţi concetăţeni, o Românie liberă, puternică, independentă într-un mare concert internaţional în care îi respectăm şi îi dorim pe aliaţii noştri: NATO, Statele Unite ale Americii, dar şi toţi ceilalţi care doresc o lume de pace, o lume de toleranţă şi o lume mai bună.

Stimaţi concetăţeni, iubiţi prieteni, permiteţi-mi să vă numesc deja “iubiţi prieteni”, sper că v-a plăcut acest prim video şi dacă v-a plăcut transmiteţi mai departe, cum spune olteanul englez “share”, împărtăşiţi acest mesaj şi abonaţi-vă pentru ca împreună să constituim această forţă, mare forţă românească patriotică în care, de la mic la mare, vom lupta pentru o Românie mai bună, o Românie mai credincioasă şi o Românie care are coloană vertebrală.

Vă mulţumesc!

Comentarii